Soepele Heupen

Geplaatst op 12-05-2020

Soepele Heupen.

Roller skaten doe je niet alleen maar met je skates, maar met je hele lijf. Goede roller skaters ogen sterk, soepel en flexibel en dat klopt meer dan je eraan af kunt zien.

Waar een onervaren beoefenaar de instabiliteit probeert op te lossen met de benen en de roller skates, weet een geoefende roller skater dat juist het bovenlichaam zorgt voor controle en evenwicht. Het ongecontroleerd heen en weer zwenken van het bovenlichaam en het zwaaien met de armen zorgen beiden dan ook juist voor meer balansverstoring. kort gezegd zorgen de benen voor richting en kracht bij verplaatsing; het bovenlichaam zorgt voor controle en balans.

 

Er zijn een aantal spieren en spiergroepen die duidelijk intensief belast worden tijdens roller skate bewegingen. Zo nemen bijvoorbeeld de bovenbeen -en bilspieren een groot deel voor hun rekening, daar zij immers zorgen voor kracht en controle bij verplaatsing of positieverandering van het lichaam. Onderschat wordt hierbij de rol van de zogenaamde `core spieren`, oftewel de bekken- en rompspieren die het korset van het bovenlijf vormen. Elke beweging van het lichaam wordt gefundeerd door het korset en een sterk korset betekent goede stabiliteit. Echter, veel kracht is een ding, maar het op de juiste manier aanwenden c.q. doseren van kracht is een duidelijke tweede.

In het kader van gewichtscontrole en ideale lichaamsvormen, is `core training` tegenwoordig een populaire term. Van tijd tot tijd komt er een (zoveelste) nieuwe fitness hype om de hoek zeilen, die de `core`weer eens stevig en ongekend aanpakt. Met de core spieren worden over het algemeen bedoeld de (schuine en rechte) buikpsieren, de kleine diepe rugspieren, het middenrif en de bekkenbodemspieren. Er zijn inmiddels veel verschillende oefeningen en trainingsstructuren bekend, die erop gericht zijn om de core sterk(er) te maken.

Te midden van al dit `core` geweld wordt er veel minder aandacht besteed aan een zeer belangrijke structuur van spiergroepen die evenzo belangrijk is voor stabiliteit en nog meer voor souplesse en algehele gezondheid. De diep in het lichaam gelegen Iliopsoas is een samenwerkingsverband tussen de heup -en lendenspier en wordt beschouwd als de belangrijkste spiereenheid in het lichaam. Gezien oorsprong en aanhechting, verbindt het gehele samenwerkingsverband letterlijk het boven met het onderlichaam en is deze spier dan ook onder andere de belangrijkste reden dat de mens rechtop kan staan en lopen en dus, roller skaten (!).

 

 

Verkorting of verkramping (contractuur) van de Iliopsoas onstaat door verkeerde aanleg en ontwikkeling en/of door langdurig beroepsmatig zitten of voorover buigen. Door de diepe ligging wordt de Iliopsoas dikwijls genegeerd en volgens velen niet onderkend als bron van uiteenlopende complicaties. Symptomen van Iliopsoasproblematiek zouden aanvankelijk veel lijken op symptomen van oppervlakkiger gelegen aandoeningen zoals bijvoorbeeld een hernia, waardoor zelden voorbij de pijnlokatie wordt gekeken. Maar ook verkeerde houding, scheefstand, knieklachten, verstoring van de middenriffunctie, maag -en(slok)darmproblemen en zelfs menstruatiepijnen kunnen worden toegeschreven aan verkorting van de Iliopsoas. De geleerden zijn er echter nog lang niet over uit, wat nu precies wel en niet aan de Iliopsoas gelegen is.

Aandacht voor de Iliopsoas is in ieder geval essentieel in elke training en soepelheid ervan zorgt ervoor, dat het spierkorset optimaal en beter gedoseerd kan functioneren. Het aanleren van bewegingen en het coördineren van balans kan bemoeilijkt worden door een reeds aanwezige beperking in het lichaam, zoals dus een verminderde soepelheid van de iliopsoas. Roller skate trainingen en Soulful Fitness zijn er mede op gericht om bewegingsbeperkingen te lokaliseren en aan te pakken, om zodoende het spectrum van bewegingsvrijheid en vitaliteit te vergroten.

De iliopsoas speelt een grote rol in het dagelijks bewegen of beter nog, in het gebrek aan functioneel bewegen. Hierdoor is de spier grotendeels in aansturing naar het onderbewustzijn verdrongen. Door weer bewust te worden van deze structuur en de functie en mogelijkheden ervan, kan het een verrijking zijn voor het algehele welzijn.

Naast Soulful Fitness zijn er diverse oefeningen binnen het yoga spectrum, die specifieke aandacht richten op de Iliopsoas en zo als het ware de spier weer laten ontwaken in het bewuste deel van ons zijn.

 

Brian B. Kanhai - Soulful Fitness Roller Skate Training.

Deel dit bericht:

Kneep Deep

Going knee deep into the weeds on how far to bend the knees. As the human body works as a very sophisticated and fully integrated entity, it’s foolish to point out a single part that would be considered crucial for going through our day to day habits and activities.

Lees meer

Moving from drill to skill

Moving from drill to skill. The primary way and focus within the Soulful Fitness Roller Skate Training system, is the dilige...

Lees meer
Archief