De vier principes van balans.

Geplaatst op 12-05-2020

Vier principes van balans.

De vier principes van balans kunnen voor elke beoefenaar op elk niveau handige tools zijn, om structuur en dynamiek in een training te brengen. 

En hoewel de cyclus van balans altijd hetzelfde is, is de combinatie van stand, bewegingen en/of bewegingspatronen uiteraard oneindig variabel.

Balansontwikkeling wordt dus in vier concrete stappen omschreven: 1 uitdagen, 2 controleren, 3 sterk maken, 4 improviseren.

 

1. Uitdagen.

Het zoeken naar een houding of een bepaalde positie aannemen voor evenwicht, is voor beginners een intensieve bezigheid, maar blijft ook voor gevorderde beoefenaars altijd een uitdaging.

 

2. Controleren.

Van de ene positie naar de andere positie bewegen, of een compleet bewegingspatroon aanleren zowel linkszijdig als wel rechtszijdig kan soms frusterend lang duren, maar met de juiste training soms verrassend kort.

 

3. Sterk maken.

De kracht van het herhalen van bewegingspatronen, het trainen van lichaamshouding en het effect van momentum creeren, brengt de beoefenaar uiteindelijk naar een vertrouwd en verzekerd gevoel.

 

4. Improviseren.

 Het in cadans brengen van beweging en vloeiende transities creeren, maakt het geheel uieindelijk tot een spel of dans.

 

Bovenstaande 4 principes van balans worden in de volgende kreten samengevat en nadrukkelijk geintegreerd als training tools:

- Challenge your balance.

- Control your roll.

- Improve your move.

- Flow Motion.

 

De `flow` waarin iemand beweegt is sterk afhankelijk van het postuur, lengte en gewicht van de betreffende persoon en soms zelfs ook van de specificaties van het (roller) skate materiaal. Iedereen heeft dus zo zijn of haar eigen bijzondere flow. Anders gezegd; flow motion is net zo uniek als een vingerafdruk.

 

Door het begrijpelijk maken van vorm en functie van houdingen en bewegingen, wordt het voor de beoefenaar makkelijker om flow motion te ontwikkelen. In ieder geval wordt het leertraject en de weg naar een verzekerd gevoel van balans, aanzienlijk verkort.

 

 

Brian B. Kanhai - Soulful Fitness Roller Skate Training.

Deel dit bericht:

2023 Seminar Nieuwe Stijl

2023 Seminar Nieuwe Stijl - Met goede energie voorwaarts in 2023!

Lees meer

Over Stichting Es Quint

Es Quint - Betekenis Het Engelse woord quintessence betekent de absolute kern en essentie van datgene wat je uitvoert, op fo...

Lees meer
Archief