Omgaan met weerstand

Geplaatst op 24-04-2021

Inschrijven voor een training bij Es Quint??!!

Say Whaaattttt ??

Reframen:  om je snel iets beter te voelen en hoe Kidsrollpower dit zelf gebruikte.

Corona tijd in het jaar 2020.

Vanwege maatregelen rondom Covid19 werden we bij Es Quint ineens gedwongen om te tellen hoeveel mensen we in huis hebben (d.d. juli 2020). En niet alleen tellen maar als er 'teveel' mensen zijn, dan moeten we dus mensen weg sturen. Ik merkte dat dat bij mij veel weerstand opriep. Weerstand tegen de maatregelen, weerstand tegen Covid, weerstand tegen het regelen van een goed systeem, weerstand tegen alles.

Want dat is het mooie aan weerstand voelen; eenmaal daar kan het overal tevoorschijn komen. Op plekken waar het eerst nooit was. Het nestelt zich gezellig in alle onbewaakte hoekjes en gaatjes van zowel je bewuste als je onbewuste zijn. Voor je het weet, baal je van het feit dat het regent (weerstand), erger je je aan je medemensen in een winkel (weerstand), vloek je tegen een rood stoplicht (weerstand) of snauw je zomaar tegen degene die je liefhebt (weerstand).

Zowel in mijn coachings (MBM Coaching) als ook bij de trainingen van Quadsk8 / Es Quint ben ik vaak bezig met weerstand. Soms mijn eigen maar ook met die van de coachee of de trainee. Het bewust worden van waar je weerstand (Alles wat een natuurlijke flow in de weg zit, kan ook angst of stress of boosheid zijn) zit scheelt soms al heel veel in hoe je iets beleeft. Dit zijn roerige tijden en iedereen beleeft het op zijn eigen manier. Iedereen heeft ook zijn eigen dingen om mee te dealen en zijn eigen weerstand te managen. Van buiten af gezien zijn er wel 1000 redenen om weerstand, angst, stress of andere lastige dingen te voelen. Hoe ga jij hier mee om?

Terug naar ons inschrijfsysteem; we geven 4 trainingen in de week bij Es Quint: 3 avonden en op de zaterdag. Vanwege Covid19 zijn er maatregelen van kracht die zorgen dat we een maximum aantal mensen in huis mogen hebben en dat we moeten registreren wie dat allemaal zijn. Ik merkte dat ik veel moeite had hiermee. Ik werd er zelfs een beetje chaggerijnig van. Omdat dit niet is hoe ik me wil voelen ben ik bij mezelf te rade gegaan wat nou precies hetgeen was waar ik last van had (lees; weerstand voelde) en hoe ik dit om zou kunnen buigen zodat ik met een goede flow aanwezig kon zijn bij de trainingen. ( uit balans zijn is ook heel onhandig als je op skates staat :-)

 

Wat maakte dat ik die weerstand voelde?

Wat voor ons heel belangrijk is, eigenlijk het allerbelangrijkst, is dat iedereen zich bij ons welkom en goed voelt. Dat staat bovenaan de lijst. Een omgeving creeeren waarin iedereen zich zo comfortabel en veilig mogelijk voelt zodat er een optimale sfeer ontstaat waarin leren en groeien centraal staan. Hierbij past het voor mij dus niet om mensen weg te moeten sturen of ergens een verplichting op te leggen om zich te registreren. Daar had ik meteen mijn belangrijkste waarde te pakken. De overtuiging die daarbij hoorde ; dat we dus niet meer gastvrij kunnen zijn, door Covid19, en dat onze skaters dit vervelend zouden vinden wat ook weer effect had op hun skateplezier, maakte mijn weerstand compleet!

Hoe kon ik hier anders tegen aan kijken zonder dat mijn waarde, dus dat wat ik belangrijk vind, aangetast zou worden?

Ik deed dat door een aantal nieuwe overtuigingen te zoeken die bij mijn waarde passen en die mij niet belemmeren maar ondersteunen;

1. Doordat we ons verantwoordelijk voelen om te zorgen dat we ons aan de maatregelen houden kunnen we (voorlopig) open blijven.

2. Doordat we ons aan maatregelen houden scheppen we een zo veilig mogelijke omgeving voor iedereen die bij ons skate of bij ons binnenkomt.

3. Doordat we onze tijden hebben aangepast en nu dubbel veel trainingen geven kunnen nog meer mensen genieten van de trainingen.

Dus met heel veel plezier en trots kan ik nu zeggen; als je wilt trainen bij EsQuint moet je je even inschrijven. Via Datumprikker.nl. Dit hebben wij supergoed geregeld zodat we met zn allen zo goed en lang en veilig mogelijk kunnen rollen! En ik voel me daar helemaal ok mee.

 

Hetgeen ik deed om anders tegen de situatie aan te kijken.

Eén van de manieren om te 'herkaderen'. (Binnen NLP een veelgebruikte techniek om anders tegen een bepaalde situatie waar je moeite mee hebt aan te kijken);

Ik keek naar het FEIT ; dat is dat we maar een maximaal aantal mensen binnen mogen hebben vanwege Covid19. ( een controleerbaar verschijnsel)

Ik keek naar de BETEKENIS (mijn overtuiging)die ik er aan gegeven had; vervelend dat mensen zich dan niet meer welkom of goed voelen als ze moeten inschrijven of registreren. (Een conclusie, een generalisatie.)

En de WAARDE die het voor mij heeft ( wat is belangrijk voor mij) ; dat iedereen zich bij ons welkom en velig genoeg voelt om goed te kunnen leren en groeien.

Vervolgens ben ik andere betekenissen gaan geven aan het feit en heb daarbij gezorgd dat ik aan mijn waarde bleef voldoen. Op deze manier veranderde ik de manier waarop ik naar de situatie keek en voelde me direct beter.  Heb jij dingen waar je deze techniek toe zou kunnen passen?

Disclaimer.

Ik zeg hier niet dat je alle vervelende dingen op kan lossen door er anders tegen aan te kijken of gewoon 'positief' te denken. Ik denk wel dat het kan helpen om je beter te voelen en makkelijker je eigen oplossende vermogen aan te spreken. Ik zeg ook niet dat je je niet slecht of vervelend mag voelen over dingen. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. Maar zoveel mogelijk manieren hebben om om te kunnen gaan met je eigen weerstanden geeft je meer flow en balans. En meer flow en balans geven sowieso meer skateplezier!

All power to you!

Mariska Weimar 

MBM Coaching

Kidsrollpower

 

Deel dit bericht:

Kneep Deep

Going knee deep into the weeds on how far to bend the knees. As the human body works as a very sophisticated and fully integrated entity, it’s foolish to point out a single part that would be considered crucial for going through our day to day habits and activities.

Lees meer

Moving from drill to skill

Moving from drill to skill. The primary way and focus within the Soulful Fitness Roller Skate Training system, is the dilige...

Lees meer
Archief